Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Nyitóoldal
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
„A hit tettek híján meghal”news/30_0_t.jpgKriza Ákos volt a Szent István-napi ünnepség szónoka augusztus 20-a előestéjén a Nyilas Misi Házban tartott ünnepi megemlékezésen. A Fidesz–KDNP miskolci polgármesterjelöltje Szent István Intelmeit idézve hangsúlyozta: „A hit tettek híján meghal.”

 

Kriza Ákos, a Fidesz-KDNP miskolci polgármesterjelöltjének ünnepi beszéde

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, ünneplő miskolciak!

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket, akik eljöttek ide az ünnep előestéjén, hogy együtt tisztelegjünk államalapító nagy királyunk múlhatatlan emléke és tettei előtt. És együtt vessünk számot, hol tartunk most, egy ezredév után. Hiszen amikor azt a Szent Istvánt ünnepeljük, akinek egy ország köszönheti a létezését, óhatatlan, hogy arról is beszéljünk, milyen is ez a lét…

[30_1_300.jpg] Kriza-500.jpgIlyenkor, augusztus 20-a táján megszaporodnak a hivatkozások István király Intelmeire, melyet fiához, Imre herceghez írt. Jómagam úgy gondolom, nem lenne baj, ha a hétköznapokban is gyakrabban eszünkbe jutna egy-egy iránymutatása. Például az amelyik így hangzik: „A hit tettek híján meghal.”

Micsoda nagyszerű gondolat! Egy teljes emberi és államférfiúi program alapja érezhető ki belőle!

Államalapító királyunknak nem azért szentelünk ünnepet – egyetlen állami ünnepünket –, mert ő volt az első. Szent István nem azzal hozta létre a magyar királyságot, és teremtette meg az alapjait mai országunknak, hogy a fejére tették a koronát. Hanem az egész életét végigkísérő, meghatározó országépítő, szervező munkájával!

István király hitt Istenben. És hitt abban, hogy Istennek tetsző cél megteremteni azt a rendet, amely lehetővé teszi, hogy biztonságban éljenek, gyarapodjanak a rábízott emberek. E kettő: célja és hite határozta meg tetteit.

Államférfiúi munkájából ma is sokat tanulhatunk. De először is azt az alapvetést kell felismernünk: ha el akarunk valahová jutni, akkor lássuk pontosan a célunkat! Higgyük, hogy célunk elérhető – és soha ne halogassuk az ezért végzendő munkát!

Ebben a városban sokan elveszítették hitüket az elmulasztott tettek, a távlati cél nélküli, látszatcselekvések évei alatt. Én hiszek magunkban. Hiszek a miskolciakban! Hiszek abban, hogy együtt megteremthetjük azt, ami mindannyiunk vágya: egy biztonságos, élhető várost.

[30_2_480.jpg] Aug20_Kriza-beszel.jpgAz út, ami odáig elvezet, nem könnyű, és nem rövid. De akad-e Önök között valaki, aki azt mondja: elindulni sem érdemes, mert nem sikerülhet? Van-e valaki, aki úgy gondolja: ez a város rosszabb, mint a többi, és lakói nem érdemlik meg azt a jót, amit mások megkapnak? Nem hiszem!

Élhetne-e ma nemzet e hazán, ha István királyunk egykor úgy gondolja: ez, a többi európaitól olyan sokban különböző nép nemcsak más, hanem rosszabb a többinél?

Ezért, kedves miskolciak, amikor a versengő városok között a minket lehagyókra nézünk, ne támadjon bennünk sem irigység, sem önsajnálat – csakis a tettvágy! Tennünk kell végre azért, hogy minél többen nyerjék vissza hitüket Miskolcban!

Tudom, amit ma látunk, az elkeserítő. Szétfeslik a város, mert a kevés lehetőségért egymással is harcolnak a városrészek. Szétesnek a családok, mert nem bírják a munkanélküliség, a reménytelenség terhét. Mert az ország más vidékeire, sőt külföldre kell dolgozni menni a családfenntartóknak és a felnövő gyerekeknek.

[30_12_300.jpg] Ünnepség a Nyilas Misi Ház udvarán.jpgDe lássuk a célt is! Nem a politikusok célját! Nem a belvárosiak vagy a diósgyőriek, avasiak vagy tapolcaiak célját, hanem nagy, közös célunkat! Mondjuk ki végre együtt: legyen Miskolc újra tetterős, élhető város!

Mi kell ehhez? Elsősorban létbiztonság. Munkahelyek. Olyan munkahelyek, amelyek nemcsak a túlélést, de a fejlődést, a gyarapodást is lehetővé teszik. Munkahelyet teremteni sokféleképpen lehet. Egyféleképpen nem lehet: úgy, ahogy az az elmúlt években történt. Úgy, hogy mástól várjuk.

István király intelmeiből gyakran idézik a vendégekre, jövevényekre vonatkozó passzust: „Az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő – a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak”. De vajon a gyámolítás alatt azt értette-e, hogy bánjon velük jobban, mint saját népével? Nem! István nem csábította a jövevényeket. Első királyunk saját népének alkotta meg a korabeli Európa legemberségesebb törvényeit. És ami legalább ilyen fontos, be is tartatta azokat. Emiatt, mint feljegyezték, tömegek vándoroltak be Magyarországra, és találták meg a boldogulásukat nálunk.

Ez kell, hogy legyen a feladatunk: olyan feltételeket teremteni, amelyek között boldogul a helyi vállalkozó és a távolról érkező, de a számos új munkahelyet jelentő befektető is!

Ez az első és legfontosabb.

Ahhoz, hogy Miskolc újra élhető város legyen, kell még nagyon sok minden. Kell közbiztonság. Kellenek működő kórházak. Kellenek járható utak. Kell jól szervezett és megfizethető közösségi közlekedés. Kellenek strandok, szállodák, szolgáltatások…

[30_3_300.jpg] Aug20_csoport4.jpgMiskolcnak kiváló egyházi, önkormányzati és állami iskolái vannak. Miskolcnak van egyeteme. Ez a város kiműveli az emberfőket, de most még magukra hagyja őket. Csupán széttárja a karját: boldoguljatok, ahol tudtok.

Én azt szeretném, és tudom, mondhatom úgy: mi azt szeretnénk, hogy érdemes legyen itt élni, érdemes legyen itt maradni – sőt, érdemes legyen ide jönni!

Kedves barátaim! A jövőépítés nagyon nagy munka, és nincs előre kitaposott út, amin csak végig kell mennünk a célig. Nekünk kell leraknunk minden egyes kövét. De van kapaszkodónk. Hiszen Miskolcnak van figyelemre méltó múltja, és számos, korokon átívelő értéke, amire stabilan építhetünk.

Hölgyeim és Uraim!

Az augusztus 20-i ünnepnap az idén az összefogás napja is. Sajnos alig van az országnak olyan tája, amit ne sújtott volna természeti csapás. De a mi vidékünk különösen nehéz időket él meg. Sőt, a mi városunk sem maradt érintetlen. Emberi, állampolgári és keresztényi kötelességünk, hogy a tőlünk telhető módon segítsünk a kárt szenvedetteknek!

Annak, hogy éppen államalapító királyunk ünnepe lett az összefogás napja, én különös jelentőséget tulajdonítok. Hiszen azt ünnepeljük, akinek szent koronája máig összetart minden magyart a Kárpát-medencében! És ugyanezen a napon életbe lép a kettős állampolgárságról szóló törvény. Mostantól a határon túl élő magyarok a jog szerint is újra honfitársaink, magyar állampolgárok lehetnek!

Én igenis hiszek az összefogás erejében, legyen szó egy nemzetről, egy városról vagy egy családról. Hiszek abban, hogy együtt többre, sokra vagyunk képesek! Ez a hitem ad erőt ahhoz, hogy Önökkel, a miskolciakkal együtt bármilyen nehéz feladatba örömmel belevágjak! Mert nemcsak hiszem, hanem tudom, hogy eljött a tettek ideje!

Kívánom, hogy legyen szép és erőt adón nemes az ünnepük!

KÉPGALÉRIA »

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2019. Március
HétHKSzeCSPSzoV
09    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031