Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Nyitóoldal
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Gazdaságfejlesztési elképzeléseknews/39_0_t.jpgSajtótájékoztatón ismertette Dr. Kriza Ákos, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje gazdaságfejlesztési elképzeléseit. Meghívottja volt Pelczné Dr. Gáll Ildikó Európa Parlamenti képviselő, aki többek között arról beszélt, mivel tudja segíteni Miskolcot az Európai Unió központjában. A másik meghívott, Perecsenyi Attila, a Klaszter Iroda Kft. ügyvezetője a helyi kis- és középvállalkozásoknak a város gazdasági életében betöltött szerepének fontosságáról beszélt.

Dr. Kriza Ákos polgármesterjelölt (Fidesz–KDNP)

A legfrissebb, 2010. június 20-i adatok szerint 20 ezer regisztrált, és mintegy 7-10 ezer nem regisztrált munkanélküli van jelenleg Miskolc térségében. Miskolc városában a nyilvántartottak száma összesen 17.906 fő, amely 11%-os munkanélküliséget jelent. Ezzel szemben az ugyancsak szocialista vezetésű Szegeden 5,5%-os, Nyíregyházán 7,5 %-os, Székesfehérváron 6,3%-os, Győrben 5,1 %-os a munkanélküliségi ráta.

[39_1_480.jpg] Akos_500.jpgNem véletlen, hogy a miskolciakkal történő találkozóinkon és a Fontos nekünk konzultációsorozat alkalmával az emberek a legsürgetőbb feladatnak a munkahelyteremtést tartják ma Miskolcon. Ez a polgármesteri programom legfontosabb eleme. Valamennyi gazdaságfejlesztési elképzelésünk a foglalkoztatottság növelését szolgálja, továbbá azt, hogy aki dolgozni akar, legyen rá lehetősége.

Miskolcon a legtöbb embert a kis- és középvállalkozások foglalkoztatják, ezért fontos számunkra, hogy támogassuk ezeknek a vállalkozásoknak a megerősödését, hogy újabb munkahelyeket hozhassanak létre. Gazdaságpolitikai elképzelésünk egy, a helyi vállalkozásokat tömörítő lokálpatrióta klaszter létrehozása. Ennek célja, hogy a város a helyi vállalkozásokat részesítse előnyben a helyi munkák elvégzésében, hogy az általuk megtermelt pénz java része itt maradjon. A városnak meg kell oldania az alvállalkozók közvetlen kifizetését. Nem fordulhat többször elő, hogy elvégzett munka fizetség nélkül marad.

A tőkebefektetések ösztönzése érdekében együtt kell működni a térség nagyvállalataival, növelni kell a befektetési lehetőségeket. A Miskolci Ipari Park jelenlegi területe szűkös, lehetőséget kell találni újabb területek ipari célú bevonására. A város adottságai folytán jelenleg sajnos nem tud összefüggő több száz hektáros területet biztosítani egy-egy nagybefektető számára, ezért a több tematikus ipari park kialakítása tűnik megoldásnak. De keresni kell az összefogás lehetőségét azokkal a környező településekkel, amelyek szabad felhasználású területekkel rendelkeznek, megfelelő közúti és autópálya kapcsolatokkal.

A nagy hagyományokkal rendelkező gépipar mellett erősíteni kell az olyan feltörekvő, innovatív iparágak meggyökerezését, mint a környezetipar, az energetikai ipar, amelyek a 21. század iparágai.  Ezek meghonosítását az Európai Unió és az Új Széchenyi Terv is támogatja. Olyan cégek megtelepedését támogatnánk, amelyek az innovatív technológiát alkalmazva termékeikre a helyi és a hazai piacon is találnak vásárlót, és a jövőben a kelet-európai piacot is ki tudják szolgálni. Ehhez természetesen a városnak is stratégiai kapcsolatot kell kialakítania a környező nagyvárosokkal, térségekkel. Hogy milyen úttörő technológiák meghonosítására gondolunk? Pl.: LED-izzó, hőszivattyú, napelem, fotovoltaikus elem (napelem), napkollektor, gázmotor, szélkerék gyártás, a szelektív hulladék feldolgozása, automatizálás stb.

A sajtótájékoztató a Trend TV-ben »

Csökkenteni kell a város és a környező települések energiafüggőségét. Energiaközösségek kialakításával csökkenthető a háztartások rezsiköltsége a növekvő energiaárak (gáz, kőolaj, áram) mellett is. A közösségi energiatermelés a jövő, nem az egyéni, mert így az energiatermelés különböző formáit tudjuk összefogni (szél, nap, geotermális, földalatti szénelgázosítás, depóniumgáz hasznosítás).

Egyéb fejlesztendő iparágak: vegyipar (aTVK és a Borsodchem bázisán termékgyártás); Informatikai Klaszter támogatása (az országban csak Pesten és Miskolcon van iyen); mechatronika, gépipar; idegenforgalom (Tapolcai strand, Lillafüred). Miskolcot közlekedési csomóponti szerepe alkalmassá teszi arra is, hogy a határmenti térség logisztikai központja legyen.

Pelczné dr. Gáll Ildikó, Európa Parlamenti képviselő

Sem az ország, sem Miskolc nem használta ki kellőképpen Magyarország immár hat éves uniós tagságát. Nem megnyugtató az eredmény, ha a miskolci kirakatberuházásokra gondolunk, hiszen nem ez lett volna a legfontosabb feladat. A miskolciaknak munkahelyteremtő beruházásokra van szükségük. Ez a feladata a következő városvezetésnek, és a kormány cselekvése is ez irányba mutat: az Új Széchenyi Tervben jelentősen támogatják a vállalkozásfejlesztést és munkahelyteremtést.

[39_2.jpg] Ildiko-beszel_3.jpgMiskolcon szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy azt a pénzt kell elfogadni, amit adnak. Tervekre van szükség, meg kell határozni azokat a célokat, ami a miskolci embereknek jó, és ehhez a városnak kell a pályázatok segítségével megteremteni a forrást.

Az Európai Unió előnyben részesíti azon projekteket, amelyek hosszú távra szólnak, és munkahelyeket teremtenek. Brüsszel kifejezetten támogatja a közös pályázatokat, így lehetőség nyílik a testvérvárosoknak vagy a határmenti városoknak a különböző régiós programokban való közös részvételre.

Sok az ellenvélemény a Zöld Nyíl villamosprojekttel kapcsolatban is, de a problémafelvetések a városvezetésnél érthetetlen módon mindig süket fülekre találtak. Az emberek érdekében és nem ellenükre kívánunk fejleszteni – szögezte le.

Jó lenne, ha létrejönne egy információs központ Miskolcon, mely összekötné a várost a fővárossal és Brüsszellel. Ez megkönnyítené az európai parlamenti képviselők munkáját abban, hogy kommunikációs kampányokkal, kiállításokkal, kulturális programokkal felhívjuk a külföldiek figyelmét Miskolcra.

Perecsenyi Attila, Klaszter Iroda Kft. ügyvezetője

A felsőzsolcai újjáépítés, amelyben tevékenyen részt vesz, jó lehetőség arra, hogy a gyakorlatban is létrehozzák annak az építőipari klaszternek a modelljét, amelynek működése a városi és térségi lokálpatrióta gazdaságpolitika kialakításának inspirálója lehet.

[39_3.jpg] Perecsenyi_500.jpgA lokálpatrióta gazdaságpolitika elemeként értelmezett vállalkozói klaszter lényege, hogy a helyi kis- és középvállalkozások együtt versenyképesek lehetnek bármilyen nagy céggel. A vállalkozások laza szövetségének a célja, hogy helyzetbe hozza a helyi vállalkozókat. Az egyéni és közös sikerhez azonban az kell, hogy természetes, bizalmi alapokon nyugvó legyen az együttműködés. Becsületesnek, nyitottnak, újítónak kel lenni, vagy egy jó kezdeményezés mellé odaállni, pozitívan gondolkodni!  Ha egy klaszter jól működik, a benne szerveződő vállalkozások több munkahelyet teremtenek, helyi adót fizetnek, ami érdeke egy város vezetésének.

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2019. Március
HétHKSzeCSPSzoV
09    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031