Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Nyitóoldal
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Mi lesz veled Búza téri piac?news/70_0_t.jpgA „Fontos nekünk” konzultációsorozat keretében a Búza téri piac kereskedőivel és vásárlóival találkozott 2010. szeptember 4-én, szombaton az árucsarnokban Dr. Kriza Ákos, a Fidesz–KDNP miskolci polgármesterjelöltje. A beszélgetések során kiderült: a piaccal kapcsolatos problémák megoldása alapos előkészítést igényel, nem elegendő csupán visszavenni városi tulajdonba. Hosszú távra gondolva, a kereskedők és az árutermelők bevonásával kell lehetőséget keresni a piac színvonalas, mindenki mege

A Trend TV képes tudósítása a bejárásról »

A Búza téri vásárcsarnok felújítását a szocialista városvezetés sikertörténetnek, az Új Miskolcot Építünk emblémájának szánta – mégis a város szégyenfoltja lett. A vásárlók hamar elszoktak a „Búzáról”, amelynek árucsarnokában télen fagypont körüli a hőmérséklet, nyáron tikkasztó a hőség. Kényelmetlenségeket okoz nemcsak a csarnokban, hanem a szabadtéri standoknál is, hogy nem megoldott az árufeltöltés és -tárolás, a nagy zsúfoltság pedig rontotta a közbiztonság helyzetét – hiába helyezték ide a közbiztonsági pont.

Hogyan is kezdődött a mai Búza téri piac története?

[70_1.jpg] Kriza-piac_2.jpgA piac működtetésére Miskolc városvezetése egy budapesti ingatlanbefektetővel, az Ikeron Zrt.-vel hozott létre közös céget – ez lett a Miskolci Piac Zrt.

A városvezetés olyan konstrukciót választott, amelyben a város üzletrésze csupán 33% lett. Ez azt jelenti, hogy Miskolcnak a stratégiai döntésekbe (bérleti díjak, az üzemeltetés nyeresége) nem lett beleszólási joga. A cégalapításhoz ráadásul úgy járult hozzá a miskolci szocialista többség, hogy a meglévő vásárcsarnok műemlék épületét „téglaáron”, 165 millió forintért vitte be a közös cégbe, nem számolva a piac földterületének 383 millió forintos, illetve az üzleti érték több százmillió forintos értékével.

A piac átalakítását levezénylő Ikeron tetszetős látványtervvel, és minden igényt kielégítő műszaki paraméterekkel rendelkező beruházás ígéretével győzte meg a piaci árusokat arról, hogy érdemes lesz itt üzletet bérelniük.

A közgyűlés a 2,5 milliárd forintos beruházásra igent mondott, és a projekt lebonyolítására Káli Sándor polgármesternek adott felhatalmazást.

A vásárcsarnok átalakításakor a majdani üzemeltető nevében az Ikeron Rt. csak azokkal a kereskedőkkel volt hajlandó szerződést kötni, akik a rendszeres havi (a korábbinál magasabb összegű) bérleti díj megfizetése mellett vállalták, hogy tíz évre szóló bérleti jogot jegyeztetnek be üzletükre. Ennek mértéke négyzetméterenként 240 ezer forint volt, amelyet a beköltözésig ki kellett fizetniük: például egy 10 négyzetméteres üzlethelyiségért 2,4 millió forintot.

[70_2_480.jpg] Kriza-piac_6.jpgTöbb kereskedő a saját ingatlanát kockára téve, jelzálogra vett föl hitelt, hogy meg tudja venni a bérleti jogot. Cserében azonban csupán szerkezetkész elárusító helyeket, fűtés hiányában télen befagyó csarnokot, beázó épületet kaptak. Majd kötelezték őket, hogy meghatározott céggel szerződve maguk fejezzék be az elárusító helyek kiépítését.

Az őstermelők, mivel nem vásárolták meg a kötelezően előírt 10 évre szóló bérleti jogot, kiszorultak a piacról. Elárusító hely nem jut nekik a szűkös szabad területen sem. A termelőket és a kereskedőket így szembeállították egymással, együttműködés helyett ma a bizalmatlanság jellemző a viszonyukra.

Képgaléria a bejárásról »

Végeredmény?

A Búza téri beruházás végül úgy valósult meg, hogy a végösszeg mintegy 1 milliárd forinttal magasabb – közel 3,5 milliárd forint lett! (Úgy, hogy a tervek nem módosultak!)

A megvalósításhoz ráadásul a város vett fel 2,5 milliárd forint hitelt!

A piacot üzemeltető, alig négy éve alapított Miskolci Piac Zrt. ma csődközeli helyzetben van. Az árucsarnokban sok az üres, kiadatlan helyiség; a növekvő bérleti díjak mellett is veszteséges a piacüzemeltető társaság. Bevételei nem, vagy csak alig fedezik a beruházásra felvett hitel havonta esedékes törlesztőrészleteit.

A Búza téri piac ügyében több kereskedő feljelentést tett hűtlen kezelés miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen, amely az ügyet a B-A-Z Megyei Főügyészségre utalta át. (A tervektől eltérek, silány minőséget produkáltak, a lebontott anyag eltűnt, sorozatos túlszámlázás történt.)

Ezt a céget, és egy ilyen helyzetben lévő piacot kíván most megvásárolni Miskolc úgy – mint azt Káli Sándor polgármester kifejtette (www.minap.hu, 2010. 08. 30. – http://www.minap.hu/news.php?extend.28614.4), hogy: „a piac megvásárlásának költségeit bankhitelből és belvárosi ingatlanok értékesítéséből fedezi a város”.

Mit mond Kriza Ákos?

[70_3.jpg] Kriza-piac_1.jpgA Búza téri piacért egy fillért sem szabad adni annak a cégnek, amely csődbe vitte – hiszen a piac bevételei ma nem tudják kitermelni azt a pénzt, amelyet a városnak a felvett hitel miatt törlesztenie kell!

A Búza téri piac üzletrészének megvásárlásáért a városvezetés újabb 400 millió forint körüli értéket pazarol el, egy csőd szélén álló üzletért egy fillért sem szabad kiadni! (Hasonló pazarlás figyelhető meg többek között a Térségi Integrált Szakképző Központok kialakításánál, a városi kórházat üzemeltető MISEK Kft. üzemeltetésénél és a Városőrségnél.)

Egy fillért sem szabad fizetni egy olyan üzletért, amellyel kapcsolatban hűtlen kezelés miatt feljelentést tettek, és jelenleg is tart a nyomozás!

A Búza téri piac sorsáról még nem időszerű dönteni. Csak minden adat birtokában lehet a helyes döntést hozni! A legalapvetőbb problémákra természetesen megoldást kell találni, hiszen áldatlan állapotok uralkodnak a vásártéren.

A piaci árusoknak aggodalomra nincs okuk: a megkötött szerződéseik alapján a bérleti joguk minden körülmények között biztosított.

A legjobb megoldás megtalálása érdekében be kell vonni a tárgyalásokba a piaci kereskedők és a vásárlók érdekképviseletét, hogy valóban olyan megoldás születhessen, amely hosszú távon szolgálja a miskolciak és a város érdekét!

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2019. Június
HétHKSzeCSPSzoV
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930