Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Nyitóoldal
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Molnár Péter: "Legyen vége a hazug vádaskodásoknak és riogatásoknak!"news/80_0_t.jpgMiskolc város közgyűlésének 2010. szeptember 9-i ülésén Molnár Péter, a kereszténydemokraták frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában a Fidesz nevében is felszólította Káli Sándor polgármestert: "Ne riogasson, ne riogassa a hivatalnokokat! Főleg úgy, hogy olyan mondatokat tulajdonít nekem, amelyeket én el sem mondtam!" - áll abban a sajtóközleményben, amelyet a frakcióvezető az utolsó testületi ülést követően adott ki.

Molnár Péter frakcióvezető közleménye:

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2010. szeptember 9-i ülésén a napirend előtti beszédem után Káli Sándor leköszönő polgármester igaztalanul félremagyarázta a szavaimat, hazug módon vádaskodott. A demokratikus játékszabályokat figyelmen kívül hagyva, a közgyűlésen nem adott nekem szót, így közvetlenül nem reagálhattam a szavaira. A KDNP és szövetségesünk a FIDESZ nevében is felszólítom: ne riogasson, ne riogassa a hivatalnokokat! Főleg úgy, hogy olyan dolgokat ad a számba, amelyeket én ki sem ejtettem, se nem utaltam, se nem gondoltam rá.

Megértem, hogy nem tetszett Káli Sándornak és a szocialistáknak a felszólalásom, de én csak a miskolciak véleményét, meglátásait tolmácsoltam. Városi képviselőként a feladatom, hogy építő jelleggel rámutassak a neuralgikus dolgokra. A problémákra világítottam rá, azokra, amelyeket az elmúlt 8 év szocialista városvezetése okozott. Arra, hogy ígéretükkel ellentétben nem teremtettek munkahelyeket, soha nem látott munkanélküliség van a városban. Arra, hogy szétzilálták a tömegközlekedést. Az, hogy a közbiztonság csapnivaló a városban és az, hogy Káli Sándorék eladósították a város fájdalmas tény. Rávilágítottam arra, hogy a selyemréti és a tapolcai strand milyen állapotban van. Az oktatás kapcsán visszautaltam az átgondolatlan integráció okozta problémákra, az iskolák bezárására, a pedagógus álláshelyek megszűnésére, a szakképzés kapcsán a EU-s pénzek értelmetlen elherdálásáról szóltam.
Miért baj, ha a miskolciak véleményét tolmácsolom a Közgyűlésbe?

Nem csoda, hogy a miskolciak változást akarnak.

A FIDESZ-KDNP-től pedig nem kell félni. Mert mi munkahelyeket akarunk teremteni és nem megszüntetni.
A miskolciak azt üzenik, itt az idő a város helyzetének és a városvezetés tevékenységének átértékelésére. A nagy támogatottságú, komoly felhatalmazással rendelkező Fidesz-KDNP kormány segíteni akarja Miskolcot, hogy újra fejlődő, dinamikus várossá válhasson. Most van igazi esély az újrakezdésre!

Miskolc, 2010. szeptember 9.

Molnár Péter
a KDNP frakcióvezetője

[80_1.jpg] MolnarPeter_napirend-elott.JPGNAPIREND ELŐTT

Elhangzott Miskolc város Közgyűlésének 2010. szeptember 9-i ülésén

Tisztelt Polgármester Úr!
Tisztelt Közgyűlés!
Tisztelt Miskolciak!

Úgy gondolom, magyar emberhez méltó magatartás az, hogy ha valaminek a végéhez ért, számvetést tart. Mivel ez a ciklus utolsó közgyűlése, úgy gondolom helyén való visszatekinteni az elmúlt 8 évre. A 2002-től 2010-ig tartó időszakot Káli-korszaknak fogja nevezni a helyi történetírás és bizony úgy fognak tekinteni erre a most lezáruló korszakra, mint a magyar történelemben a török, vagy szovjet megszállás és rablás utáni időkre. Az elmúlt 8 éves várospolitika végállomása ez a mai közgyűlés, melyen számot kell vetni, elszámolni, ahogy azt egy munka befejeztével szokás.

  Itt, a szétvert város szétvert városházi épületében, ha egy ismert iskola ballagó verssort idézhetek, ma azt is mondhatná Káli Sándor és a miskolci szocialisták, hogy „most búcsúzunk és elmegyünk, a mi időnk lejárt…”.

  Hogy ez mennyire így van, arra a tavasszal már rámutattak a miskolciak. Az áprilisi országgyűlési választásokon egyértelműen ítéletet mondtak a miskolci választópolgárok és városunk mind a 4 körzetében FIDESZ-KDNP képviselőt választottak.

  Ez nem volt véletlen és ez már egy egyértelmű kifejezése volt annak, hogy nem kívánják az emberek újra a szocialistákra bízni a jövőjüket. Hiszen a 2002-ben rájuk bízott hatalommal visszaéltek, nem az emberek és a Haza sorsa jobbra fordításával foglalkoztak, hanem saját és elvtársaik zsebeit próbálták pofátlanul teletömni. Így abszolút elszakadtak a köz javára történő munkálkodástól. Mindannyian láthattuk, hogy a miskolci szocialisták, élükön Káli Sándorral mindvégig hű kiszolgálói voltak Gyurcsány Ferencnek.  Láthattuk, amint befagyasztották a béreket, láthattuk, amint emelték az árakat és kizsigerelték a bérből és fizetésből élő embereket, láthattuk, hogy 2 évre csökkentették a gyed-et. És sorolhatnám… De ennek, hála Istennek már vége. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a FIDESZ-KDNP kormány visszaállított azt, hogy 3 évig jár a gyed az édesanyáknak.

  No, de nézzük csak meg, mi is történt az elmúlt 8 évben Miskolcon!

  Ugye mindenki emlékszik arra, hogy 2002-ben 8000 új munkahelyet ígért Káli Sándor. Hol van ez Polgármester Úr? Tudja, hogy ezt kérdezik Öntől a miskolciak? Eltelt 8 év. Két ciklus sem volt elég Önnek, hogy beváltsa ígéretét! Mert az a helyzet, hogy Miskolcon soha nem látott munkanélküliségi mutatókkal számolnak a szakemberek. Káli Sándor és a szocialista városvezetés „elérte”, hogy mára a borsodi megyeszékhely fejlődése leállt, a városok közötti versenyben pedig jócskán alulmaradt.

 Egyetlen nagyobb és jelentősebb munkahelyet eredményező beruházást sem sikerült Miskolcra csábítania a miskolci MSZP-SZDSZ kormányzatnak.

  A Miskolcon letelepedni akaró vállalkozások elmentek innen. A Mercedes végül Kecskemétet, a Ford Kenyhecet (Szlovákia), a MAN Krakkót (Lengyelország) választotta. Miért? Miért nem tudta elérni Miskolc Polgármester Úr, hogy valamelyik cég az iméntiek közül itt telepedjen le? Miért Kecskemét vagy Kenyhec lett a befutó? Miért nem itt jöhettek létre az új munkahelyek?

  A látványberuházások nem oldották meg az emberek problémáit. Az, hogy a belvárosban Patyomkin jellegű építkezések történtek, nem oldotta meg a problémáinkat.

  De emlékeztetnék rá: nemcsak a munkahelyteremtés maradt el.

  Európa kulturális fővárosa is lehettünk volna, de Káli Sándor lobbiereje ebben is gyengének bizonyult és a baranyai megyeszékhely kapta meg a címet.

  Ön beszélt Polgármester Úr a panel programról. De a panelprogram visszásságairól nem szólt egy szót sem! Ezek szerint nem hallja a miskolciak hangját. Mert minden fórumon a számtalan problémákról siránkoznak nekünk a lakosok.

  Miskolc népessége folyamatosan csökken, a lakosság 170 ezer főnél is kevesebb. A fiatalok és az idősebbek is – munkahely híján – elhagyták Miskolcot. Egykor az ország második városa volt, most a lakosság számát tekintve a harmadikak vagyunk, de lassan még lejjebb csúszunk.

  A közbiztonság a városban egyre rosszabb, és ez a probléma mára nemcsak a peremkerületeken vagy az Avason jellemző, hanem a belvárosban is tapasztalható. Az emberek szubjektív biztonságérzete nagyon rossz. De hát csoda ez? Hiszen már fényes nappal rablások, személy elleni erőszakos fellépések történnek a városban. Jó szocialista módszert alkalmazva csak látszatintézkedések történtek. A sok milliót felemésztő Városőrség nem oldotta meg a problémát. Nem is oldhatta meg, hiszen járőröző rendőrökre van szükség, akik intézkedési jogkörrel is rendelkeznek.

  Polgármester Úr!

  Hogyan engedhette meg Ön azt, hogy olyan embereket telepíttettek az Avasra és a diósgyőri, meg belvárosi lakótelepekre is, akik a legalapvetőbb együttélési normákat sem képesek betartani. Nem most, a kormányváltás után kell okoskodni! Az eredendő bűn az önök vállát nyomja! Önök alkották megy a fészekrakó programot és hoztak lehetetlen helyzetbe sok száz becsületes miskolci családot. Ezt mindenki tudja. Nem felejt a magyar!

  Polgármester Úr!

  Járt Ön az utóbbi időben Debrecenbe? Vagy Nyíregyházán? Vagy Gyulán?

 Ha igen, biztosan szembetűnő volt, hogy ég és föld a különbség ezen városok és a mi szeretett Miskolcunk között. Pedig lehetőség lenne itt is bőven. Páratlan természeti kincs vesz körül minket. Itt a csodálatos Bükk, itt van Tapolca, a termálvíz, a selyemréti meleg víz. Egykor még a fürdők városának is hívtak minket – ha jól emlékszek. És mi a helyzet most? A selyemréti strand évek óta lerobbant állapotban van, mindenki várja, hogy végre megújuljon. De csak ígérgetés kaptunk Önöktől. A hátsó meleg vizes medence szétverésén kívül semmi nem történt. A tapolcai strand háborús pusztítás, egy szőnyegbombázás utáni képet mutat. Elismerte ugyan a felelősségét a tapolcai kudarcok miatt Káli Sándor, a konzekvenciát mégsem vonta le. Csoda, hogy a tapolcaiak úgy döntöttek, hogy leválnának Miskolcról? Nekik is elegük lett a hamis, hazug, be nem tartott ígéretekből.

  Kedves Miskolciak!

 Tudják Önök milyen állapotban van jelenleg, a 8 évnyi Káli-korszak végén városunk pénzügyi helyzete? 2002-ben nem volt 3 milliárd forint a város adóssága. Most meg már az 50 milliárdhoz közelít, ha összeadjuk az önkormányzat és az önkormányzati cégek adósságait, kintlévőségeit. Ki ezért a felelős? A miskolciak tudják. Voltak olyan évek, amikor működési hitelt vette fel a város. Vagyis a béreket, a közüzemi számlákat is kölcsönből fizették. Totálisan eladósították a várost. Annyira, hogy minden miskolcira több mint 250 ezer Ft adósság jut. A leginkább eladósodott város lettünk.

  Külön kiemelném, hogy a miskolci kórházak is a csőd szélén vannak. A szocialista lobbi a MISEK-et, a kórházat működtető céget is tönkretette.

  Rengeteg miskolci mindennapjait megnehezített az autóbusz közlekedés drasztikus megnyirbálása. Ehhez párosult még a drága vonaljegy és bérlet ár, így nem csoda, hogy egyre kisebb az utazóközönség. És ha már bérlet. A KDNP frakció 3 alkalommal is javaslatot tett a kisgyermekes bérlet bevezetésére, amely más városokban nagy sikernek örvend. Itt is lett volna rá igény, de ugye emlékszünk rá? A szocialisták leszavazták a kezdeményezésünket.

  Úgy látszik, hogy amihez szocialista politikus keze nyúlt az vagy eltűnt, vagy tönkrement. Idén 100 éves a DVTK, a mi csapatunk. Szégyen és gyalázat volt, hogy a tavasszal Káli Úrék kampánycélokra használták a csapatot. Azt a csapatot, amelyik a 100. évfordulón kiesett az első osztályból. Apropó. Polgármester Úr! Színt váltott? Tavasszal még piros-fehér sállal a nyakában feszített a plakátokon, most meg csupa zöld plakátokon látom Önt… Mi ez a hírtelen váltás?

  A város problémáira egyébként kíméletlenül rámutatott az Önökhöz kötődő író, Önök által a városba hívott Moldova György is.

  A problémákhoz visszatérve külön területként ki kell térni az oktatási területére is. Több dolog miatt is. Egyrészt azért, mert a jövő záloga az oktatásban rejlik.

  A Káli Sándor irányította miskolci MSZP-s városvezetés több más terület mellett az oktatásban is látványosan káros tevékenységet fejtett ki az elmúlt nyolc évben. Emlékezzünk csak vissza! Azzal kezdődött a kormányzásuk, hogy levezényeltek egy intézményi integrációs folyamatot, mely során számos óvoda, általános- és középiskola került bezárásra vagy összevonásra. Emlékeim szerint az Oktatási Bizottság jelenlegi s akkori vezetője, az oktatási osztállyal együtt ebben hű partner volt. Több mint ötszáz pedagógus álláshely szűnt meg az elmúlt 8 évben. A város hatályos közoktatási fejlesztési terve szerint arról sem tettek le, hogy további csoport vagy intézmény összevonásokat valósítsanak meg.

  Az integráció valódi hatásait máig nem elemezték és mutatták ki. Nem igaz az, hogy ezzel jelentős összegeket takarítottak volna meg. Igaz viszont, hogy tantestületeket, szülőket, gyerekeket állítottak szembe egymással. Közben elvették a lehetőséget gyermekeinktől, hogy a megszokott környezetben, valóban minőségi oktatásban részesüljenek. Méltatlan helyzetbe hozták a pedagógusok nagy részét.

  Bár a szociál-liberális kormányhoz való közelségükből szinte semmit nem tudtak városunk javára fordítani, Káli Sándorék néhány ügyes trükköt eltanultak Gyurcsány Ferenctől és körétől. Ahogyan országos szinten a közszféra csaknem minden területéről, például az egészségügyből, a közösségi közlekedésből kiszervezték a hasznot hozó tevékenységeket, úgy Miskolcon – más területek mellett – a szakképzésben is megtalálták a maguk és köreik számára jövedelmező megoldásokat.

  Miskolc polgármestere sorra megszavazta az Országgyűlésben azokat a törvényeket, amelyekkel szétverték a szakképzés rendszerét. Megszavazta a közalkalmazottak bérbefagyasztását. Ugyanakkor elindította Miskolcon a Térségi Integrált Szakképző Központok létrehozását. Ezen TISZK-ek kialakítása során összességében több milliárdos Európai Uniós támogatás hívható le. Az összegek nagy része azonban nem a szakképzés valódi fejlesztésére fordítódik, hanem MSZP közeli cégek és személyek nyelik el, a kifejezetten számukra kiírt közbeszerzések révén, vagy különböző projekt managerek, külső szakértők és polgármesteri megbízottak húznak belőle több százezres fizetéseket.

  Igazságos-e az, hogy a valódi munkát végző pedagógusok nem vagy alig kapnak juttatást munkájukért, míg a szocialisták ismeretségébe tartozók cégek milliókat kapnak értelmetlen továbbképzések lebonyolításáért, minimális informatikai munka elvégzésért, vagy éppen valódi teljesítés nélkül.
 
 A TISZK-ekből tehát sokan hasznot húztak, viszont a történet nem arról szól, amiről szólnia kellene. A szakképzés és az oktatás színvonalának növeléséről. A 3 újonnan megszerveződő miskolci TISZT közel 3 milliárd forint pályázati pénzt kapott. De nem látszik az, hogy valódi minőségi fejlődés következne be. Az állítólagos szakértői munkát, ilyen-olyan megbízások, managerek viszik el a pénz jelentős részét. Normális ez? Polgármester Úr! Látja Ön, hogy mi folyik itt? Vagy azzal, hogy kiadott egy polgármesteri megbízotti státuszt, levette a kezét és a szemét erről a területről?

   Sorolhatnám még a város iskolarendszerét, a szülőket és diákokat hátrányosan érintő, ugyanakkor egy jól körülhatárolható kör anyagi érdekeit szolgáló oktatási intézkedéseket, de abbahagyom, mint ahogy remélhetőleg Ön, Polgármester Úr és az Ön frakciója is kénytelen lesz október 3. után abbahagyni a város oktatási rendszerét, a szakképzést ellehetetlenítő tevékenységüket.

  Szomorú végkifejlet ez. A szétvert város és a kisemmizett emberek előtt kell felelniük!

 A miskolciak azt üzenik, itt az idő a város helyzetének és a városvezetés tevékenységének átértékelésére. A nagy támogatottságú, komoly felhatalmazással rendelkező Fidesz-KDNP kormány segíteni akarja Miskolcot, hogy újra fejlődő, dinamikus várossá válhasson. Most van igazi esély az újrakezdésre!

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2019. Szeptember
HétHKSzeCSPSzoV
35      1
362345678
379101112131415
3816171819202122
3923242526272829
4030