Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Nyitóoldal
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
„Egy-két lépcsőt át kell ugranunk”news/98_0_t.jpgAz egyiknek sikerül, a másiknak nem – mondja a régi sláger. Kriza Ákos polgármesterjelölt szerint az egyáltalán nem törvényszerű, hogy ez Debrecen és Miskolc esetében is így legyen. Ezért fórumon látta vendégül Kósa Lajos debreceni polgármestert, hogy áttekintsék, mit csináltak ők – és milyen lehetőségei vannak Miskolcnak.

Bevezetőjében Kriza Ákos arról beszélt, hogy bár a „pálya” különböző pontjairól, de nagyjából azonos helyzetből indult a két város 20 évvel ezelőtt. Ám míg Debrecen látványos fejlődésen ment keresztül, Miskolcon már az életben maradás is eredménynek számít. „Nem elég a lehetőség, képesség is kell, a kettő szorzata, az eredmény csak így nem lesz nulla”, hangsúlyozta, majd kijelentette: az történik itt, mint Gyurcsány Ferenc idején az egész országban: látszatberuházások és sok beszéd.

– Káli Sándor szocialista polgármester a napokban egy sajtótájékoztatóján pletykákat emlegetett, de hát nem pletykákról van itt szó, hanem kőkemény tényekről. Hiszen az tény, hogy 70 milliárdos a város adóssága, hogy az Avason és Diósgyőr egyes részein félnek az emberek, tény, hogy hat éve (!) zárva a tapolcai strand, és sehol nincs a jelenlegi városvezetés által beígért 8000 új munkahely – mondta a polgármesterjelölt, akinek programja első pontja a munkahelyteremtés. Ebben használni kell a kormányzati támogatást, de nagyon erős helyi, önkormányzati vezetői munkára, lobbitevékenységre van szükség – és építeni kell az egyetemi tudásbázisra, a turisztikai lehetőségekre is.

[98_1.jpg] Kosa2.jpg– Csak az elmúlt hetekben komolyan beszéltünk arról Széles Gáborral, hogy lehetne itt buszokat összeszerelni, a Ganz vezetőivel, hogy lehetne itt villamost gyártani. Ezek még nem végigvitt megbeszélések, de lehetőségek, amikből nagyon sok van! Miskolcnak hosszú távú stratégiára van szüksége, és arra, hogy egy-két lépcsőt átugorva beérje az élen járókat – zárta bevezetőjét.

Kósa Lajost nemcsak azért hívta vendégül, mert 1998 óta egy sikeres város vezetője, hanem elsősorban azért, mert Kriza Ákosnak is az a szemléletmódja, amivel Debrecen sikeres lett. Ennek lényege pedig, amint Kósa Lajos előadásából kiderült, hogy amikor az ottani iparszerkezet kezdett összeomlani, elfogadták, hogy hosszú távon nem lehet mindent megmenteni. Ezért azt nézték meg, milyen adottságaik vannak. És úgy találták, az egyetemre, és az új környezetben is piacképes üzemekre lehet építeni. Ennek eredménye lett, hogy a magas hozzáadott értéket előállító, tehát nagy szaktudást igénylő ipart kezdték vonzani. Beköltözött a magas szintű információtechnológia, a legmodernebb vegy- és gyógyszeripar, formálódnak az egészségipar lehetőségei. Az elmúlt négy évben 5000 új munkahely jött létre!

– Az országnak szüksége van egy erős és jól működő Miskolcra. De még inkább szüksége van a keleti országrésznek, és azon belül Borsod megyének. És higgyék el, fontos az egyensúly, minket is erősít, ha Miskolc és Nyíregyháza is prosperál – zárta szavait.

A fórumon feltett kérdések között a legnagyobb hangsúlyt a cigányságra jellemző eltérő életmódra vonatkozó kérdések kapták. Ezekre Kriza Ákos úgy válaszolt: a kérdésre komplex megoldást kell találni, de csak a cigány közösségekkel együttműködve lehet azt megvalósítani. És segíteni kell őket már a családtervezéstől abban, hogy életvitelük megváltozzon. Ha valakivel nem lehet együttműködni, abban az esetben pedig a törvényi szabályozások szigorú betartatása hívható segítségül.

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2019. Október
HétHKSzeCSPSzoV
40 123456
4178910111213
4214151617181920
4321222324252627
4428293031