Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Sajtómegjelenések
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Miskolc pénzt, lehetőséget és életeket veszít news/14_0_t.jpgNyolc évvel ezelőtt címzett támogatásból újult meg a Semmelweis Kórház Belgyógyászati Pavilonja. Itt alakították ki a felnőtt daganatos betegségek kezelésére használatos csontvelő transzplantációs boxokat.

A gyógyítás céljait szolgáló létesítmények működtetését azonban a kórház máig nem tudta felvállalni. 2008-ban a - megyei és a városi kórházak közötti szakmacserék nyomán - a miskolci önkormányzat határozatban rendelkezett arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház üzemelteti a haematológiát a Semmelweis Kórházban. A Megyei Kórház vállalta volna, hogy a gyermek és felnőtt csontvelő transzplantációs központok révén regionális haematológiát fog üzemeltetni, és elindítja a felnőtt transzplantációt. Ez akkor azért nem valósult meg, mert a városi kórház nagyon magas bérleti díjat kért a működtetésért cserébe – kezdte a sajtótájékoztatót Dr. Csiba Gábor, a megyei Kórház igazgató főorvosa – 2010 júniusában azonban a városi kórházat működtető MISEK Kft. átadta egy alapítványnak a haematológiai osztály üzemeltetését, azzal a feltétellel, hogy a transzplantációs boxok helyén kórtermeket alakítsanak ki. Az igazgató-főorvos elmondta, a Semmelweis Kórházban július első napjaiban el is kezdték a transzplantációs boxok „szétverését", így a csontvelő átültetés fizikai lehetősége is megszűnt.

Dr. Kása Miklós, a Szent Ferenc Rehabilitációs Kórház igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyi ellátás Miskolcon rendkívül szervezetlen. A Szent Ferenc Kórháztól 2007-ben elvették az aktív ágyakat, de ebben a kérdésben nem a miniszter, hanem a város vezetése döntött. A MISEK Kft. a tüdőgyógyászatot negyedannyi ágyon végzi, mint arra 2006 előtt lehetőség volt. Az igazgató szerint a tüdőbetegek számának megyében tapasztalható növekedése egyértelmű összefüggésben van az egészségügyet érintő korábbi intézkedésekkel.

Dr. Kriza Ákos a Vasútegészségügyi Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft, közismert nevén a MÁV Rendelőintézet igazgatója az emberek, a miskolciak szemszögéből, de szakmai szemmel közelítette a témát. Elmondta: a Semmelweis Kórházban, a város kórházában a transzplantációs helyiségek lebontásával Miskolcon nem csak 100 millió forint érték veszett el. Miskolc ismét elveszített egy lehetőséget. Miskolc ismét veszített presztízséből, térségi vezető szerepéből. Itt volt valami, ami az éveken át tartó tétovázás, a tehetetlenség vagy hozzáértés és együttműködés hiánya miatt elveszett. A városi kórház vezetői nem akartak együttműködni a Megyei Kórházzal a miskolci és a borsodi emberek érdekében. Az igazgató úgy fogalmazott, hiába van lehetőség, ha nincs képesség azok kihasználására. A város javát szolgáló lehetőségekkel élni kell. Tudni kell észrevenni, kihasználni, az emberek javára fordítani. Ha a polgármester, az önkormányzat, az önkormányzat által kinevezett vezetők nem képesek élni a lehetőséggel, az eredmény nulla lesz.

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2019. Április
HétHKSzeCSPSzoV
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930