Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Sajtómegjelenések
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
A polgármester nyílt levele: Nem csökkenti a dolgozók bérét az önkormányzat!Szó sincs arról, hogy az önkormányzati intézményekben dolgozók bérét csökkenti akarja Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata. A költségvetés tervezetről március 10-én dönt a közgyűlés. A 2011 évi költségvetés összeállításánál a fő szempont a város működőképességének megtartása és az eladósodási folyamat megállítása volt és az, hogy ne kelljen dolgozókat elbocsátani. Arra törekedtünk, és törekszünk, hogy a bevételek fedezetet nyújtsanak a kiadásra. Ezt a törekvést a 2011.-es költségvetés tervezetben elértük. De hangsúlyozom: az oktatásra szánt költségvetési keret csökkenése miatt a dolgozók bére nem csökken – fogalmaz 2011. március 3-án kelt nyílt levelében Kriza Ákos polgármester.

A tegnapi nap folyamán levelet juttattam el az oktatási és önkormányzati intézmények vezetőihez, amiben a következőket írtam: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat 2011. évi költségvetésének egyeztetése során megfogalmazott javaslatokat mérlegelve, és átérezve az önkormányzati intézményekben dolgozók anyagi helyzetét az alábbi döntést hoztam:

-Elrendelem a munkáltatói döntésen alapuló illetmények és a cafetéria juttatások kifizetését 2011. április 1-jétől, az azt megelőző időszakkal megegyező feltételekkel.

-Az illetménykiegészítés és cafetéria juttatások fedezetét az intézményeknek a
2011. évre megállapított költségvetésük terhére kell kifizetniük.

-A következő gazdasági évre egységes elveken alapuló illetményrendszernek kell működnie az intézményekben, amelynek kidolgozásáról és fenntartói egyeztetéséről intézkedem.

-Az intézményrendszer racionalizálása során meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy ez a következő időszakra ne jelentsen többletterhet az intézmények költségvetésére. Ebben várom az intézményvezetők aktív részvételét.

Vagyis: az  illetménykiegészítés és cafetéria juttatások fedezetét az intézményeknek költségvetésük terhére kell kifizetniük, ami egész éves költségvetésük 1 százalékát sem éri el.

A mostani körlevél annyiban változott az előzőhöz képest, hogy az intézményvezetőknek kötelezően kell kigazdálkodniuk ezt a keresetkiegészítést, és nem az intézményvezetők döntésére bíztam, hogy megteszik vagy sem. Azt is elmondtuk már, hogy az úgynevezett munkáltatói döntésen alapuló bérelem kifizetését 1992 óta alkalmazza az önkormányzat és már 1998-ban is felmerült az akkori városvezetés részéről, hogy ezt a munkáltatói döntésen alapuló keresetkiegészítést megszünteti, mert már akkor sem volt rá fedezet, de végül nem nyúltak hozzá. Ez a keresetkiegészítés nem egy kötelező kifizetés, csupán adható. De mivel tudjuk, hogy a dolgozók számára komoly terhet jelentene a cafetéria és a munkáltatói döntésem alapuló bérelem megvonása, ezért döntöttem úgy, hogy az intézmények kötelezően gazdálkodják ki.

Tehát egyetlen önkormányzati intézménynél dolgozó sem kap kevesebbet áprilistól, mint eddig.

Dr. Kriza Ákos
polgármester

Miskolc, 2011. március 3.

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031