Kriza Ákos polgármester FIDESZ :: Sajtómegjelenések
Nyitóoldal Kriza Ákos Képviselők Kapcsolat Sajtómegjelenések Galéria Videógaléria
jeloltek
Életet lehelnek a belvárosbanews/185_0_t.jpgTárgyalássorozat végén sikerült mindkét fél számára előnyös megegyezésre jutnia az önkormányzatnak és a belvárosi kereskedőknek. Ettől azonban előrébb mutató döntések is születtek, melyek segítségével újra élhető belvárosa lehet Miskolcnak.

Évek óta épül le a főutca, melynek a végső lökést a Főutca Pláza Projekt adta, ugyanis olyan magasak lettek a bérleti díjak, amelyet a kereskedő már nem tudnak kigazdálkodni – jelentette ki Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, a részleteket ismertető szerdai sajtótájékoztatón. Jelenleg az üzletek negyven százaléka kihasználatlan, és a működő üzletek is nehézséggel küzdenek. Már a választások után elkezdtek dolgozni azon, hogyan tudnának életet lehelni a belvárosba, megakadályozni, hogy újabb kereskedők menjenek el, és újakat idecsábítani.

A tárgyalássorozaton részt vett a BOKIK, a MIK, a Régiópark, illetve a kereskedők képviselői. A megegyezés legfontosabb eleme, hogy a májusi közgyűlési döntést követően június 1-től harminc százalékkal csökkentik az üzletek bérleti díját, és ezentúl minden évben csak az infláció mértékében emelik majd. Ez a polgármester szerint nem fog bevétel kieséssel járni, mert a most üres üzletek is bérlőt kaphatnak, várhatóan megnő a forgalom, ami több iparűzési adót generál majd. Ugyanakkor a belváros vitalitását több programmal, rendezvénnyel is szeretnék „megpörgetni”.

A MIK Zrt. vezérigazgatója, Szélyes Domokos szerint nem csak az pozitívum, hogy jelentősen csökkennek a bérleti díjak, de a kereskedők ezentúl kiszámíthatóbban tudnak előre tervezni. Eddig minden évben, a körülményektől függetlenül tíz százalékkal emelték a bérleti díjakat, ami már a piaci érték fölé emelkedett, és lehetetlenné tette a vállalkozók számára, hogy fejlesszenek. Most tervezhetőséget adnak, partnerséget nyújtanak, de kérnek is cserébe: fejlesztést, együttgondolkodást, ötleteket. Az üres üzletek kapcsán elmondta, átalakítják a bérleti feltételeket, hogy sikeresebben tudják kiadni őket.

Mind a kereskedők, mind a vásárlók számára szeretne gesztust tenni a Régió Park Kft. Perecsenyi Attila ügyvezető igazgató elmondta, a kereskedők számára negyven százalékos kedvezményt biztosítanak a parkoló bérletekre, az üzletekhez közeli zónába, egy autóra. A vásárlók részére matrica rendszert vezetnek be, a matricákat a kereskedők kapják meg, és ők adhatják majd a vásárlóiknak, akik ezzel a Régiposta utcai parkolóházban kedvezményre jogosultak lesznek, az első óra pedig ingyenes.

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke azzal kezdte mondandóját: az elmúlt hónapokban többet egyeztettek a város vezetésével, mint az előző nyolc évben. A belvárost stratégiailag is fontosnak nevezte, hiszen egy ideérkező befektető is ebből von le következtetéseket. Az elnök szerint jó megállapodás született, és a kamara is fog javaslatokat tenni programokra, akciókra, hogy pezsgőbb főutcája legyen a városnak.

A kereskedők képviseletében Jónás Lajos vett részt a tájékoztatón, aki szerint igen fontos megállapodás született, amit köszönnek a városnak. Már két éve kezdeményezték a tárgyalásokat, de a korább vezetéssel nem tudtak megegyezésre jutni. Ígéretet tett rá, hogy a maguk részéről is mindent megtesznek a belváros érdekében, fejleszteni fognak, illetve akciókat és hosszított nyitva tartást terveznek.

Kriza Ákos elmondta azt is, ezek csak az első lépések a belvárosban, végig kell gondolni az épületek szempontjából is, hogy mit tudnak tenni. Az Avas Szálló kapcsán például előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, és körvonalazódik a megoldás. De megemlítette a Patak utcán épülő mélygarázst is, ami szintén fontos a belváros jó megközelíthetősége szempontjából. Sorba veszik a problémákat és megoldják őket, így egy-két év múlva nyüzsgő, élettel teli lesz a főutca.

Vissza
 

nevjegy
Dr. Kriza Ákos
  • 1965-ben született
  • Orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser
  • Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte
  • 1990 óta szolgálja Miskolcot, orvosként, majd a MÁV Rendelőintézet igazgatójaként
  • Nős, két gyermek édesapja
  • Miskolc polgármestere 2010. október 3-tól, a választók többségének akaratából
fontos nekunk

polgármesteri levelek

2020. Január
HétHKSzeCSPSzoV
01  12345
026789101112
0313141516171819
0420212223242526
052728293031